Jag kan flyga

Jag kan flyga

måndag 23 juli 2012

Första inlägget på resten av mitt liv?

O nej så dramatiskt behöver det inte låta väl?

Så hur började det hela?

En morgon satt jag som vanligt och bläddrade mig igenom GöteborgsPosten. Som alltid gick det ganska fort, jag sållar raskt i all information och tar mig bara samman för att läsa det som verkligen intresserar mig.

Min blick fastande på en artikel som handlade om HSP- highly sensitive persons. I blickfånget hade de lagt in några enkla frågor "Är du en HSP"?. Jag insåg ganska snabbt att jag var något på spåren men kritisk som jag är mot vardagsjournalistik bestämde jag mig får att söka information på egen hand. Inom fem minuter hade jag hittat Elaine N .Arons hemsida där jag hittade ett mer utförligt test. Testet består av 23 frågor totalt som rör ditt sätt att förhålla dig och hantera din omgivning.

För att initialt klassas som en HSP bör du ha svarat ja på 12 av 23 frågor. Om jag minns rätt svarade jag ja på 21 så jag, ja vad ska man säga, poletten trillade ner. Det är ingen tvekan om att jag besitter dessa karaktärsdrag sen får man kalla det vad man vill HSP eller något annat.

Vad är då HSP? Det är kanske det jag har tänkt att denna blogg ska ge svar på. HSP är INTE ett syndrom eller en sjukdom av något slag. Det är nämligen så att minst 20 % av världens befolkning är klassade som HSP och därmed är det ett karaktärsdrag, ett normaltillstånd och inget annat. Problemet är snarare att 80 % av befolkningen inte är känsliga eller "mindre känsliga" och det är för dessa samhället i många aspekter är anpassat till. Vi förväntas bete oss, socialisera i viss omfattning och reagera på ett visst sätt. Allt som avviker från denna norm betraktas som annorlunda. Är vi verkligen annorlunda?

Nej det är vi inte, men vi måste i större utsträckning lyssna på vår inre röst och vår kropp.

Kort om karaktärsdragen för "typiska" HSP-personer:

  • höga ljud och starka lukter stör koncentrationen och kan vara olidliga
  • vi tar in fler intryck och registrerar fler detaljer än en icke-känslig
  • vi är mycket känsliga för andra personers sinnesstämningar
  • vi har ett större behov av att dra oss tillbaka för att smälta intryck och koppla av
  • ibland är vi mer känsliga för smärta
  • vi gillar inte stress...
  • vi berörs ofta starkt av konst och musik
  • vi är känsliga för hunger
  • känsliga för koffein
  • ofta lite mer tystlåtna än andra, betraktas ofta felaktigt som blyga
Det var bara några karaktärsdrag men summerar man dom inser man att en HSP har ett komplext men  ett rikt inre liv. Vi ska sålla mycket information och det tar på krafterna. Vi har ett större behov av att ta det lugnt och vi undviker gärna hög volym på tv. 

Jag är själv och har alltid betraktas mig som känslig men inte nödvändigtvis blyg. Jag pratar gärna men kan lika bra sitta helt still och bekvämt betrakta och lyssna på andra. Det kommer längre fram ett inlägg om just samtal. Nog om det nu. Jag tycker det är mycket obehagligt med våldsfilmer och höga ljud. 
Fick jag själv välja skulle jag ta ett jobb där jag slapp ha med människor att göra för om jag ska vara ärlig tycker jag inte om människor. Jag älskar däremot djur och få saker kan lugna mig som en mjuk hund i famnen. 

Då jag saknar ett visst tunnelseende för att sålla information kan det vara svårt att bara läsa tidningen. Jag läser gärna magasin men jag bläddrar igenom dom flera gånger och det tar således några dagar att ha läst en tidning helt.


Men nu ska inlägget inte bli för långt. Det är lättare för mig att skriva långt än att läsa. Jag antar att ni som läser även hyser ett intresse för HSP, så text mängden får gärna kortas ner i fortsättningen. Hellre fler och kortare inlägg än få och väldigt långa...

CU


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar